Juhfark
A Juhfark szőlőfajta nevét a hosszú, hengeres, tömött fürtjéről kapta, mely a juh farkához hasonlít. Bora egyedi illatú, különböző csonthéjas gyümölcsök illatának elegyére hasonlít.
A Juhfark karakteres, tüzes, határozott savú, egyedi illatú bor. A bazaltos talajtól mandulás, ásványos jegyeket hordoz. Határozott savait kellemesen kiegészíti a magas extrakt tartalom, ami megszelídíti a savakat, és kerekké teszi. Az érlelést meghálálja: sokak szerint 2-3 évesen, mások szerint 6-8 évesen érheti el a legharmonikusabb állapotát.
A juhfark a somlói borvidék specialitása. Máshol is megterem, de a Somló-hegy vulkanikus-bazaltos talaja kedvez igazán a fajtának. Bogyói sárgásak, vékony héjúak, levesesek, zamatosak. A hegy dél, dél-nyugati területei igazán jók a termesztéséhez. Itt megtalálható az igazi srétes bazalttalaj és a megfelelő mennyiségű napfény.
A borfogyasztók többsége a juhfarkot tartja a nászéjszakák borának. Ennek története a XVIII. századba nyúlik vissza...további információ itt: Nászéjszakák bora >>>
Ebben az időben különleges gyógyító erőt is tulajdonítottak a somlói bornak. Nem hiányozhatott a patikák polcairól, mivel számos olyan alkotóelemet tartalmaz amelyek fogyasztása segíti a szervezet egészségének fenntartását.
Milyen ételekhez ajánlott?
- Önmagában aperitifként is ajánlható
- Fűszeres levesekhez; halételek, sajttálak mellé
- Hideg, meleg sültekhez, zsírosabb ételekhez