Somló-hegy
Mint tengerből a sziget, úgy emelkedik a Balatontól nyugatra fekvő térség fölé az egykori tűzhányó: Somló hegye. A minden oldalról szimmetrikus, csonkakúp alakú alvóvulkán alapkőzete a bazalt, és az ezt borító lyukacsos, salakszerű láva, melynek összetétele meglepően hasonló a Vezúvéhoz.
A bazalt- és bazalt-tufa törmelék lösszel, pannonhomokkal keveredik. Éghajlata kiegyenlített. A hegy kedvező lejtésszöge miatt a szőlők körös-körül telepíthetők. Egészen a gerincig mindenütt kisebb-nagyobb szőlőskertek húzódnak.
A Somlói szőlőterület meglepően kicsi. Ez a legkisebb borvidékünk, mindössze 550 hektár. A régi időkben a somlói bort a tokajival egyenrangúnak emlegették, és jellege is hasonlított a Tokaji száraz szamorodnihoz. A szocialista korszak alatt helyi szőlőművelés presztízse csökkent, korábbi hírnevét, csak a rendszerváltás után kezdte visszanyerni.
A mai somlói bor átmentette a régi hagyományokat, de alkalmazkodott az új ízlésvilághoz is. A manapság forgalomban lévő borok finom savúak, testesek, tüzesek. A tájjelleget kidomborítja az ászkolási buké, a változatosságot segíti a fajtaválaszték. A hagyományos Furmint és Juhfark mellett megtalálhatjuk a Rajnai rizlinget, az Olaszrizlinget, a Traminit és a Hárslevelűt is. A hegyen a birtokok ma igen elaprózottak; Somló-hegy térkép és a somlói pincék listája itt található . Az utazom.com így ír a hegyről: Somlói borocsa - klikk ide.